fbpx

Luku 2
Emma

Haluatko tietää mitä tapahtuu kirjan 2. luvussa? Hanki oma kirjasi täältä ja tee samalla hyvää.

Tiesitkö että...

Sähköt voivat katketa monesta syystä. Katkon voi aiheuttaa esimerkiksi sähkölinjalle iskenyt salama tai hajonnut laite verkossa, kuten muuntaja tai katkaisija. Usein sähkökatkon syynä on myös sähkölinjalle kaatunut puu. Myrskytuulet aiheuttavatkin joka vuosi monia sähkökatkoja, koska silloin oksia katkeilee ja puita kaatuilee tavallista enemmän. Sähköyhtiöillä, jotka ovat vastuussa vikojen korjaamisesta, on monia keinoja korjata vian aiheuttama katko. Ensimmäisenä yritetään yleensä pikajälleenkytkentää (PJK), missä automaatti yrittää sähköjen katkeamisen jälkeen kytkeä ne nopeasti takaisin päälle. Tämä toimii, jos vika on jo sekunnin aikana lähtenyt pois eli esimerkiksi salama on lyönyt tai oksa pudonnut maahan asti. Kotona tämä näkyy nopeana valojen välähdyksenä. 

Mikäli vika on vieläkin päällä, yritetään sähköt seuraavan kerran kytkeä päälle minuutin kuluttua. Tätä sanotaan aikajälleenkytkennäksi (AJK). Tällöin kotona valot ovat pois päältä pidempään eli noin minuutin. Ehdit ehkä juuri hakea taskulampun laatikosta, kun sähköt jälleen palaavat.  Mikäli tapahtuu kymmenen sähkökatkoa, noin yhdeksän niistä korjaantuu näillä PJK:lla tai AJK:lla. 

Mikäli jälleenkytkennät eivät auta, on asentajien lähdettävä maastoon etsimään vikapaikkaa ja poistettava siellä mahdollisesti olevat puut ja oksat. Näin kävi myös Emman isälle, joka joutui lähtemään maastoon etsimään ja korjaamaan sähköverkon vikoja. Myrskytuhojen löytäminen ja raivaaminen saattaa toisinaan kestää monta päivää, mikäli vikoja on paljon ja ne ovat vaikeissa ja syrjäisissä paikoissa.

Lisätietoa