fbpx

Luku 7
Välipala

Haluatko selvittää mitä tapahtuu kirjan 7. luvussa? Hanki oma kirjasi täältä ja tee samalla hyvää.

Tiesitkö että...

Kuten olemme aiemmin oppineet ja kuten Bella tarinassa yrittää Emmalle selittää, fotonit kuljettavat energiaa hiukkasten välillä. Se mitä tapahtuu kun fotoni osuu atomiin tai molekyyliin riippuu siitä, minkälainen atomi tai molekyyli on kyseessä ja minkälainen fotoni siihen osuu. Osuessaan materiaaliin valo voi joko:

1. Heijastua eli kimmota takaisin

2. Taittua eli muuttaa hieman suuntaansa

3. Absorboitua eli imeytyä materiaaliin ja luovuttaa sille energiansa

Valon tullessa sisään esimerkiksi auton ikkunasta tapahtuu kaikkia näitä. Auringon paistaessa ikkunan läpi tunnet sen lämmön. Lämpösäteily siis pääsee lasista läpi ja taittuu vain vähän läpi tullessaan. Myös suurin osa näkyvästä valosta eli fotonit punaisesta violettiin pääsevät lasin läpi. Osa valosta kuitenkin heijastuu takaisin myös ikkunasta.

Olet ehkä joskus huomannut, miten aurinko saattaa heijastua esimerkiksi vastaan tulevan auton ikkunasta ja häikäistä sinut, vaikka samaan aikaan osa valosta meneekin lasista läpi. Sen sijaan violettia valoakin suurienergisempi ultravioletti valo pääsee vain osittain ikkunan läpi, sillä sen energia riittää virittämään ikkunassa olevat molekyylit. Tällöin sanotaan, että ikkuna absorboi eli imee itseensä ultraviolettia säteilyä. Virittyminen tarkoittaa sitä, että fotoni törmää atomiin, luovuttaa energiansa sille eikä näin ollen pääse lasista läpi. Tämän huomaisi esimerkiksi siitä, että ikkunan läpi iho ei rusketu niin helposti kuin suorassa auringonpaisteessa.