fbpx

Luku 8
Tulipalo

Haluatko selvittää mitä tapahtuu kirjan 8. luvussa? Hanki oma kirjasi täältä ja tee samalla hyvää.

Tiesitkö että...

Palamisella tarkoitetaan aineen reagoimista hapen kanssa. Palamiseen tarvitaan palava aine, happea ja tarpeeksi korkea lämpötila. Usein reaktiossa vapautuu energiaa lämpönä sen verran paljon, että näemme liekin, jota kutsumme tutummin tuleksi. 

Vanhan sanonnan mukaan tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Tulta hyödynnetään monella tapaa kuten talojen lämmityksessä, ruoan kypsentämisessä, jätteiden polttamisessa ja autojen polttomoottoreissa. Jopa tulesta syntyvää savua hyödynnetään esimerkiksi ruoan savustamisessa ja savusaunan lämmittämisessä. 

Väärässä paikassa tuli on kuitenkin vaarallinen. Kuten tarinassa nähdään, tulipalo saattaa syttyä kotona esimerkiksi viallisesta sähkölaitteesta tai takasta lentävästä kipinästä. Emma toimi oikein soittaessaan hätänumeroon ja ilmoittaessaan tulipalosta heti sen huomattuaan. Toiseen taloon ei kuitenkaan saa rynnätä tulipaloa sammuttamaan. Tulipalo ja siitä syntyvät savukaasut, kuten Emman ja Bellan Nanomaailmassa näkemä hiilimonoksidi eli häkä, ovat todella vaarallisia.

Tulipalon sattuessa tulee aina ensimmäiseksi varmistaa, että itse on turvassa, ilmoittaa palosta kovaan ääneen kaikille ympärillä oleville sekä soittaa lopuksi hätänumeroon 112. Toimimista tilanteessa, missä tulipalo syttyy omassa kodissa, kannattaa harjoitella aikuisen kanssa etukäteen. Jos tulipalo sitten joskus oikeasti syttyy, tiedät jo miten pitää toimia.