fbpx

Luku 6
Nanomaailma

Haluatko selvittää mitä tapahtuu kirjan 6. luvussa? Hanki oma kirjasi täältä ja tee samalla hyvää.

Tiesitkö että...

Saapuessaan Nanomaailmaan Emma ja Bella näkivät ja väistelivät ilmassa leijailevia hiukkasia kuten atomeita ja molekyylejä. Nämä hiukkaset kuuluvat maapalloa ympäröivään ilmakehään, mikä mahdollistaa maapallolla hengittämisen ja elämisen. Ilma, jota hengitämme, koostuu useasta erilaisesta aineesta. Ilmassa on typpeä, happea, argonia, hiilidioksidia ja pieniä määriä muita kaasuja. Lisäksi ilmassa on aina jonkin verran vesihöyryä. Ilmaa ei voi silmillä nähdä, mutta sen voi tuntea heiluttamalla kättä nopeasti edes takaisin. Kättä heiluttaessa ilman molekyylit törmäilevät käteen ja iho tuntee niiden osumat.

 Kun hengität ilmaa sisään, se menee keuhkoihisi. Keuhkot ottavat hengittämästäsi ilmasta talteen happea ja luovuttavat  siihen hiilidioksidia. Kun hengität ilmaa ulos keuhkoistasi, siinä on hieman vähemmän happea ja enemmän hiilidioksidia. Tällä tavalla elimistösi ottaa ilmasta talteen tarvitsemansa hapen. 

Lisätietoa

Ilmakehä koostuu erilaisista kaasuista. Mikäli otat 100 osaa ilmaa, niin 78 osaa siitä on typpeä, noin 21 osaa happea, 1 osa argonia ja pienempi osuus muita kaasuja. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmakehä)